Bencze Bertalan írásai

Menü

Nyitólap

Vendégkönyv
/Olvasók írták/

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
látogatók száma
Indulás: 2007-03-21
 
Rövid elmélkedések
Rövid elmélkedések : Pásztorok, nyáj nélkül

Pásztorok, nyáj nélkül


Vajon, találkozott-e Sinka István, József Attilával az életben?
Ennek eldöntéséhez irodalmi, történelmi ismereteim hiányosak. Feltételezem, hogy nem. Pedig nekik, akik oly’ tökéletesen, a gyökerek mélységéig ismerték népüket, találkozni, beszélgetniük kellett volna!

Mert távol lehetett a franzstadti Gát utca és Szabadszállás a Köles-értől, s a Panaszitó-pusztától, de ez a messzeség már régen eltünt, semmivé vált az időben. Az öcsödi kondásfiú és a szalontai Fekete Bojtár azóta már biztosan egybeterelték jószágaikat a közös legelőre. S, hogy véletlen se széledjen szét a nyáj, arra erős garancia a velük lévő Jézus, ki egy személyben pásztor és bárány is.
Magukat magyarnak valló magyarok! Önhitt, vakszívű társaim ezen a földön, kik eszetekre hivatkozva követelitek, hogy˝ jöjjön el az én országom˝, eltorzítva, plagizálva az eredeti Szót, hogy az én országom nem e világból való, gondoljatok csak bele; miféle rosszallást vontok fejetekre!
S elborult tudatú, valóban magyar test-véreim, valljatok hitet!
Hát tényleg csak akkor ismerjük föl az Istent, amikor leghívebb papjaik, írástudóik hiányára kell kegyetlen ráéreznünk? Míg éltek, addig lenéztük, alábecsültük őket, s most, hogy már nincsenek köztünk, akkor kell, hogy némán vádló igazságuk fölriasszon? Amennyiben így van, akkor az igazság valóban Odaát van! Ott, a rég-álmokban, amik nem is álmok, s a halálban, mely biztosan nem az elmúlás, a nem-lét dimenziója. Mint, ahogy a tudós tudása sem múlandó annak halála után, úgy élnek velünk ők.
˝Magatokban keressétek az Istent˝ – mondta Jézus, jól tudva, nem lehetetlenre bíztat minket. De akkor miért nem keressük, miért is nem találjuk meg? Mert a tál lencsével telerakott has telítettsége, s a kikönyökölt, munka nélkül is jól jövedelmező állás, vagy az évenként lecserélt luxusautó és a kacsalábú-palota elérésének vágya, Istent belőlünk végleg kiszorította?
Bizony mondom!: Sinka István a dermesztő téli pusztán, a, még gőzölgő ganéjban állva, közelebb volt hozzá, mint ma mi vagyunk! S József Attila Szabadszállásról hazajövet, mikor a ˝Mamának˝ csirkét hozott, a vonat tetején meglapulva is boldogabb volt, mint mi márkás kocsijainkban, mert ő gyermeki szeretettel, tiszta szívvel csupán csak adni akart. Hol vagyunk mi már ettől, az egyszerű szót sem igénylő önzetlen szeretettől? Hihetetlen-messze! Mi már csak kapni akarunk!
Kitől? Akiben nem is hiszünk? És mi végre?
… Üresek vagyunk… megmérettettünk, s könnyűnek találtattunk…
Nagyon igaz: ha szeretet nincs bennünk, bizony, semmik vagyunk

 

Írásaim

Gondolatok

Szerelem

Hit/vallás

Csapongók

Emlékezések

Somolygók

 

Ajánlott oldalak

Marianna versei

Verslap

Magyar tájakon

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok