Bencze Bertalan írásai

Menü

Nyitólap

Vendégkönyv
/Olvasók írták/

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
látogatók száma
Indulás: 2007-03-21
 
Rövid elmélkedések
Rövid elmélkedések : Hétköznapi tapintatlanságok

Hétköznapi tapintatlanságok


Gyarlóságából eredendően hajlamos az ember, arra, hogy életszemléletének alakulását a vele, illetve a környezetében zajló események hatásainak függéseiben vizsgálja meg.
Negatív esetben ez lehet halál-eset, háború, nem kívánt rendszerváltás. Jobb esetben, pozitív kisugárzásban: lottó-nyeremény, egy jól fizető állás megszerzése, vagy családjában bekövetkezett örömteli esemény, gyermek megszületése, stb…

    Természetesen az egyén életére történő ilyen események lélekre történő hatásai nem letagadhatóak. Ellenkezőleg;! Ezek igen lényeges momentumok, de előfordulásuk viszonylagos ritkaságát tekintve mégis csak fragmentumok. Viszont vannak velünk élő, naponta előforduló apró élet-mozzanatok, melyek, - látni fogjuk! – éppen mikroszkopikus voltuk miatt, szinte érzékelhetetlenek maradnak, de legalábbis ritkán tudatosulnak bennünk. Előfordulásuk gyakorisága az ami megdöbbentő. Talán hihetetlennek is tűnik, de ezek a kicsiny dolgok befolyásolják legjobban lelkivilágunkat, határozzák meg életvitelünket. Jó és rossz irányba egyaránt.
    Mert, kinek ne töltené be szívét az üdeség felhőtlen érzete, mikor a hajnali pékség előtt jártában egy pillanatra beszippantja a frissen kisült kenyér mennyei illatát? S a reggeli feketerigó-dal kit nem tölt fel önfeledt örömmel? S az Augusztus-végi csillag-miriád látványa nem ülteti-e lelkünkbe a Végtelen-szeretet egy morzsácskáját?
Érezzük ezt mindannyian, de éppen illékonyságuk miatt alig rögződnek meg bennünk.
Ám másként van ez a hangulatunkra észrevétlen rátelepedő, korom-puhán ránk ülő negatív dolgokkal, melyek egy idő után elviselhetetlenül fojtogatóvá válnak.
S itt gondoljunk csak a mindennapi emberi kapcsolatok során előforduló különböző stressz-helyzetekre, amik szándékos, vagy akaratlanul elkövetett tapintatlanságok lélekre gyakorolt hatásában nyilvánulnak meg.
Érdemes egy átlagember( s ez nem minősítés!) meglátásában érzékeltetni egy napot…:
… Hajnalban ébredt. Tételezzük fel, nagyjából kipihenten, s talán még vidáman is, hiszen augusztus-végi tiszta éjszaka volt, s nyitott ablaknál aludt a város-széli lakótelepen, a belváros levegőjénél szmogtalanabb környezetben.
Hogy családját föl ne ébressze, halkan dúdolva kávét főzött, s míg gőzölgő feketéjét itta, konyhai rádióján zenét keresett. De zenét nem talált, csak technót, mely indokolatlanul gyorsan fokozza fel az alvásból történő ébredés megszokott, természetes biológiai folyamatát. Más sávra váltott, ahol bár magyar nyelven, de pongyola stílusban hadarták el az elmúlt nap kriminalisztikai borzalmait, s az éppen elkezdődő nap várható politikai civódásait; körítve mindezt ál-szakértői véleményekkel, s az egészet föltupírozva katasztrofális gazdasági helyzetünk rózsaszínre átfestett ábrázolásával. Desszertként még különböző árucikkek, élelmiszerek, szolgáltatások árdrágításainak szükségességeiről próbálta meggyőzni a rádióbemondó. A sietősen behajított kávé már görcsbe ránduló gyomorba érkezett le…
Alanyunk ezt követően, már a buszmegállóban állva kissé megnyugodott; a reggeli, jótékony szellők elsimították kedélyének háborgó hullámait. Volt is rá ideje bőven, hiszen, mint elfutó gondolatában maliciózusan megállapította, a bérlet árának fokozatos növekedésével fordított arányban csökkent a járművek száma. Erre a felismerésre, - ismét csak gondolatban – legyintett egyet: semmi gond, hozzászokott ő már ehhez! Évről évre egyre korábban indult el, otthonról, hogy munkahelyére időben beérjen. Oka volt rá, hiszen főnöke az állandó létszám leépítés szükségességének szorításában a notórius késve érkezőket részesítette ˝előnyben˝ És ebben az országban egy munkahelyét veszett középkorú munkás újra-elhelyezkedési lehetősége enyhén szólva, nem modható irigylésre méltónak.
De félre a sötét gondolatokkal! Megjött a busz, s rajta még üres ülőhelyet is talált- Kis idő múltán azért ráncba rántotta homlokát a felismerés, hogy ablak felöli utastársa egy erősen párolgó komposzt illatú hajléktalan, kit már többször is látott a buszon, s tudja róla, hogy számos hasonló sorsú társával együtt ebben az időszakban hagyja el a lakótelepi lépcsőházak relatív-melegét, s indul el a városközpont felé, kukázások, visszaváltható üres üvegek fellelésének reményében. A kesernyés, áporodott test- és ruhaszag minden alkalommal, így most is, fölkavarja gyomrát. Megérti sorsukat, de nem tehet róla, hogy nem képes megszokni! Ezért, már szinte sztoikus nyugalommal fogadta a következő megállónál fölszálló utas, arcába fújt cigarettafüstjét, amit az, a busz érkezését látván a megállóban még sietve slukkolt le. Végül is a mellette eldőlt emberroncs illatánál ez már jóval elviselhetőbb volt.
Aztán a tapintatlanságok sorozatát egy tizenéves korú fiatal folytatta méretes, divatos hátizsákjával, aki úgy érezte, hogy ezzel a felszereltséggel a legzsúfoltabb járművön is izegni-mozognia kell. Az, hogy eme műveletével más utas testi épségét veszélyezteti, láthatólag cseppet sem feszélyezte. De hát nem is ért volna rá odafigyelni, hiszen mondanivalójába belefeledkezve az előző éjszakai eseményekről fennhangon, meglehetősen szabados szavakat halmozva egymásra, tájékoztatta közvetlen mellette álló társát a diszkóban történt, - hősünket még írott formában sem érdeklő - éjszakai eseményekről.
Utazása befejezése előtt még a BKV ellenőr törte át magát a tömegen, az a típus, aki őt esetlegesen előforduló bérlethiánya miatt kapásból megbüntetné, de aki a buszban elheverő hajléktalan zombikra ügyet sem vet, tudván, hogy ők büntethetetlenek.˝ Még én is kerülhetek ilyen privilegizált helyzetbe!˝, fordult meg az átlagpolgár fejében a romló társadalmi viszonyokra, s a társadalomban betöltött csökkenő szerepére gondolva.
Aztán legközelebb már csak akkor rándult össze a gyomra, amikor főnöke, (tapintatlanul) a negyedórás reggeli ideje alatt, fölé magasodva azt nehezményezte, hgy a két napra kiadott feladatát egy nap alatt miért is nem végezte még el?! Pedig, (így mondta!) jól tudhatja, hogy sürgős a meló; nyugati megrendelésről van szó! Hozzá tette még, hogy mindenkinél szemléletváltásra van szükség! Már nem lehet olyan hozzáállással dolgozni, mint pár éve a KGST berkein belül.
˝Úgy mondja, mintha nem ő lett volna akkor is a főnököm!˝ Gondolja hősünk tehetetlenül, de szólni nem mert, csak gyomrát masszírozva csomagolta vissza éppen csak megkezdett vajas-kenyerét.
Hazafelé még beszaladt a Rendőrkapitányságra, hogy két hete lejárt személyigazolványának érvényességét gyors ütemben meghosszabbítsa, de ez sem ment zökkenő nélkül… Hosszú sor, hosszas várakozás, lassú ügykezelés. A polgári alkalmazott, ki a lerobbant állapotú, gyengén megvilágított irodában is sötét szemüvege mögé bújt, (nehogy véletlen is láthatóvá váljék lelkének tükre?) kioktató-fenyegető szóval figyelmeztette, hogy jogában állna a lejárt személyi miatt akár pénzbüntetésben is részesíteni. Az átlagpolgár fejében meglódult egy gyorsan elfutó gondolat, hogy vajon nem az olajszőkítőkkel, gazdasági maffiózókkal, országot tönkretevő bankárokkal szemben kellene-e inkább ezt a határozottságot alkalmazni, de szólni, ismét nem szólt egy szót sem. A türelem látszatával állta végig az ügykezelés idejét, majd ezt követően a már reggel megismert utazási körülmények között hazaért.
Otthon nyugalom várta. Viszonylagos…
Miután levélszekrényéből külön válogatta a rendezésre váró pénzügyi számlák közül a reklám-fecniket, s belegyömöszölte azokat a szemétgyűjtőbe; úgy érezte, hazaérkezett, vége a napnak.
De nem egészen úgy alakult az est.
A telefonon, - ki tudja hányadszor? – jelentkező biztosítási ügynök agresszív ajánlkozását, még sikerült elhárítania, de a tegnapi, felmelegített vacsorát már csak kis éji zene kíséretében, (panelfúrás este 10-kor) tudta csak elfogyasztani.
Ekkor, aznap már sokadszor, dörzsölte meg görcsölő gyomrát, s a tegnap esti szívszúrás is jelentkezett mellkasában.
Aztán a TV-híradóból még megtudta, hogy ő egészen sötéten látja az ország s a saját helyzetét, mert minden a legjobb kerékvágásban halad! Mondták ezt, szemrebbenés nélkül, rossz arcú politikusok, s még rosszabb ábrázatú bankszakemberek. Olyat, mint ő, egyszerű munkást most sem látott a képernyőn egyet sem.
A másik csatornára tévedve belemenekült egy bárgyú kitalálósdi játékba, ahol a részvevő játékosok közül csak az nem nyert, aki eleve debilnek született. Az egy lére eresztett akciófilmek aznapi kínálatából, csak a falbontó erejű géppuska csigázta fel némiképp érdeklődését. Egy pillanatra elmélázott azon, hogy néha neki is szüksége lenne ilyen csoda-fegyverre, de végül is a rátörő tompa fáradság erőt vett rajta.
Már pizsamában az ablakot még megnyitotta.
Csak résnyire, hogy az öt percenként felvijjogó autóriasztók ne zavarják meg alvásában, majd a fal felé fordult.
S míg a jótékony álomra várva gyűröttre forogta maga alatt a lepedőt, elmosódó képekben látta vissza az elmúlt nap eseményeit. Azt már csak fél-öntudatlan állapotban vélte átlátni, hogy mennyi alattomos mocsok tapadt ismét életére.
… Talán tavasz-hajnali, fenyőrigó-füttyről álmodott…


Megjegyzés: Iróniába hajló szatirikus esszé-szerűség

 

Írásaim

Gondolatok

Szerelem

Hit/vallás

Csapongók

Emlékezések

Somolygók

 

Ajánlott oldalak

Marianna versei

Verslap

Magyar tájakon

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok